ПОЛЗИТЕ ОТ ЙОГА

Хатха йога помага на хора от всички възрасти да поддържат отлична физическа форма, да развиват равновесието си, координацията, усет и умение за съсредоточаване. Тя възстановява, ободрява и лекува тялото, разпъвайки и тонизирайки мускулите, ставите и гръбнака. Йога насочва кръв и кислород към вътрешните органи (в това число и към жлезите и нервите).

Йога е коренно различна от всички други видове гимнастики и упражнения.Тя създава движение без напрягане и нарушаване баланса на тялото.

Направени изследвания доказват общия положителен ефект от Йога върху отделните системи на човешкия организъм:

 

Сърдечно-съдова система

Чрез асаните се активира циркулацията на кръвта в тялото. Редовната йога практика може да помогне за нормализирането на кръвното налягане. Например повдигането на стомаха повдига и диафрагмата, която масажира сърцето отдолу. Това заздравява сърдечния мускул и като резултат човек има по-добра циркулация на кръвта и по-малък шанс за сърдечни заболявания.

Храносмилателна система

Практикуването на асани увеличава притока на кръв в храносмилателния тракт и по този начин стимулира перисталтиката и подобрява храносмилането. Позите с навеждане напред увеличават пространството в коремната кухина и улесняват освобождаването на газове.

 

Мускулно-скелетна система

В резултат на йога практиките се намалява сковаността на ставите, което предотвартява появата на редица ставни заболявания. Да поддържаме здрав и изправен гръбначния стълб е от изключителна важност, тъй като всеки прешлен отговаря за правилното функциониране на определен орган в организма.

 

Нервна система

Подобрената кръвна циркулация, намаленото мускулно напрежение и фокусирането на ума върху дишането, всичко това успокоява нервната система. При продължително практикуване на йога се постига намаляване на стреса и безпокойство, увеличава се чувството на спокойствие и доволство. Нервите от мозъка и гръбнака отиват до всяка една тъкан в тялото и за това здравето на всяка една тъкан зависи от здравето на мозъка и гръбнака.

видове йога
мудри
асани
ползите от йога