Хатха Йога

Хатха Йога

Хатха йога е третата степен по пътя на йога и е практика, която цели изграждане на физическа дисциплина, сила и издръжливост на тялото и ума.

В похватите на Хатха йога влизат асаните (стабилни и удобни физически пози) и пранаяма (съзнателно контролиране на дъха), които в комбинация с насочвана релаксация и концентрация на мисълта развиват у практикуващите осъзнатост, сила и гъвкавост.

Тя е чудесна практика за начинаещи. Редовното практикуване на Хатха йога дарява със здраве, спокоен ум и добро самочувствие.

йога за деца

ИН Йога

Практиката Ин йога включва комплекс от бавни, предимно седящи и лежащи пози, които ни позволяват максимално разтягане и развиване на гъвкавостта, както и пози от стоеж, чиято цел е да тонизират мускулите в цялото тяло.

Целта на практиката е да осъзнаваме в дълбочина, както мускулите и ставите, така и тъканите от които сме изградени, като се насочваме към съединителната тъкан на бедрата, таза и гръбнака.

Ин йога е чудесно допълнение към по-динамичните стилове в йога, помагайки ни да достигнем дълбока вътрешна осъзнатост и фокус на ума.

йога за деца

Пилатес

Пилатес е метод от упражнения, разработен от Джоузеф Пилатес, който набляга на балансираното развитие на тялото чрез придобиване на сила, гъвкавост и усет.

Упражненията се изпълняват бавно и със специално внимание върху дишането и концентрацията на мисълта.

Действието на пилатес е в няколко основни насоки:– стягане на корема
– тонизиране и стягане на краката и задните части
– подобряване на баланса
– изправяне на стойката на тялото
– развитие на по-силна воля
– изграждане на по-здрава мускулатура

Пилатес има благоприятно въздействие върху гръбначния стълб, подобрява общото здраве, съня, кръвообращението, помага в борбата с депресията. Цялата философия на пилатес се заключава в любимия цитат на  неговия създател Джоузеф Пилатес: “Тялото се създава от разума”.

боуен

Боуен

Неслучайно наричат техниката Боуен „хомеопатията на мануалната терапия“. Тя си служи с малки, премерени интервенции по тялото, които го стимулират да се самолекува. Това не е масаж и не е акупунктура. Техниката на Боуен се различава от всичко, познато досега на официалната медицина. Това е холистична терапия, в която ударението се поставя върху потенциалната способност на тялото само да се привежда в равновесие.

Методът помага за възвръщането на равновесието и хармоничното функциониране на тялото, за да може да възстанови собствените си защитни механизми и във всяка конкретна ситуация да избира оптималния баланс за поддържане на здравето в превъзходно състояние.

Боуен помага за облекчаването на много специфични наранявания, остри и хронични здравни проблеми. Тя го прави чрез използване на вътрешните оздравителни механизми на тялото. Терапевтът изпраща сигнали към нервната система на определени места по тялото (мускули, сухожилия, нерви) и тялото отговаря своевременно.

Боуен терапия се извършва всеки понеделник след предварително записан час.

видове йога

Виняса Йога

Виняса е вид Хатха йога, която се отличава с плавното, подобно на танц преливане на асаните една в друга.

Преведен от санскрит, терминът означава свързване на дъха с движението, т.е. свързване на външния с вътрешния ни свят.

Чрез концентриране на вниманието върху дълбокото, диафрагмено (Уджай) дишане, практиката протича като медитация в движение, едновременно с това в тялото се генерира енергия, която се усеща под формата на топлина, разпалваща вътрешния огън, пречистващ телесните и психологически токсини.

Тийн Йога ( за тийнейджъри между 12 г. и 18 г.)

Ци гун

Ци гун в превод от китайски — работа с ци – енергията, дъх, дихание е древна китайска медитативна система и като част от традиционната китайска медицина, Ци гун е метод да поддържаме здравето си сами, чрез редовна практика.

Редовното занимание с упражнения по Ци гун помага за:
1) постигане на въртешна сила и устойчивост, подобряване на здравето и обръщане хода на заболяванията;
2) получаване на умения за работа с Ци, например за създаване
на лечителски умения;
3) създаване на по-добра връзка с “Дао, Бог, Източника” за по-
смислена връзка с природата и света.
Упражненията се изпълняват бавно, плавно в съчетание на дълбоко коремно дишане и мисловна концентрация.
Наричат Ци гун „динамична медитация“ заради постоянната концентрация на вниманието върху извършваното действие.
Юмейхо

Биоакустична корекция

Биоакустична корекция (БАК) е метод на немедикаментозна неврорехабилитация, който има широко приложение при възстановяване на мозъчните функции при пациенти с невропсихиатрични нарушения с различна етиология (функционални нарушения на централната нервна система, последици от органични мозъчни увреждания, съдови заболявания на мозъка, последствия от невроинфекции. невротични, психосоматични заболявания и др.)

Какво да очакваме след курс БАК ?
* Възстановяване на нормалното състояние на централната нервна система ;
* Подобряване на психо-емоционалното състояние, настроението, повишената активност, намаляване на емоционалното напрежение и умора ;
* Нормализиране на съня и апетита, намаляване признаците на невротичност, депресия, агресивност и др.
* Подобряване на функционирането на сърдечно-съдовата система, нормализиране на кръвното налягане и др.
* Укрепване на имунитета ;
* Облекчаване на болката (главоболие при напрежение, функционални главоболия и ангинални болки с ангина, пекторис /гръдна жаба/ и миокарден инфаркт, други видове болки) ;
* Подобряване на метаболитните функции в тъканите и общата адаптивност на организмът ;
* Стимулиращо и възстановително (стимулиране на умственото и речевото развитие при деца със закъснения в речевото и психо-речевото развитие, ефективно възстановяване на речта и когнитивните функции след органично увреждане на мозъка и др.)
Юмейхо

Юмейхо

Юмейхо е съчетание от различни методи, техники и похвати, които целят да възстановят равновесието в тялото. Когато чрез юмейхо човек получи равновесие, това увеличава собствените му природни жизнени сили и като резултат стига до максимално възстановяване на организма.

Юмейхо се различава от всички останали познати методи по това, че се основава на теорията за центъра на тежестта, идеята за симетрия и равновесие в човешкото тяло.

Юмейхо е превантивен и възстановителен метод, който чрез омесване и притискане, наместване и фиксиране на костите, теглене, изправяне и вертикален натиск, предпазва от болести и постига висок възстановителен резултат.

В комбинация с йога, юмейхо се превръща в мощен инструмент за трансформация, не само на физическо, но и на енергийно ниво.

Юмейхо се предлага веднъж месечно, след предварително записване.

йога ащанга

Пауър йога

Пауър йога е модерен, осъвременен вариант на йога, създаден в САЩ на основата на Ащанга йога.

В пауър йога упражненията са динамични и не се следва определена последователност. Пауър йога дава много сила на тялото, гъвкавост, повече издръжливост, добра стойка, баланс и психическа устойчивост.Тя загрява мускулите, сухожилията и ставите, повишава имунитета, детоксикира силно, има топящ мазнините ефект, стяга тялото и много други.

Практикуването й осигурява пълно зареждане на тялото с енергия и сила.

Подходяща за здрави и активни хора, нуждаещи се от динамично физическо натоварване.

йога ащанга

Хатха йога за здрав гръб

Един от начините да се съди за здравето на човек е по степента на гъвкавост на гръбначния стълб и ставите му.
По продължението на гръбначния стълб са разположени важни енергийни центрове, а обездвижването в тях предизвиква блокаж на енергийните потоци, което води до постепенно влошаване на здравето на целия организъм.

Заздравим ли бедрата, коремната стена, отворим ли тазобедрените стави, разтегнем ли междупрешленното пространство- заздравяваме гръбнака и можем да носим самите себе си с лекота!

В практиката са съчетани пози, специално подбрани да заздравят и огъвкавят гърба, кръста, таза и раменния пояс.
Практиката е подходяща за начинаещи в йога!

тай масаж

Йога за лицето

В йога има много асани (пози), които въздействат на правилната обмяна на веществата, прочистването на тялото, увеличават кръвообръщението към главата, могат да помогнат за постигането на чиста и сияйна кожа, предизвикват оздравителни процеси и забавят стареенето. Предотвратяват или забавят отпускането на кожата и мускулите, които са предпоставка за външни белези на преждевременно стареене и нездрав вид.
Йога за лице е напълно естествена алтернатива и допълнение на средства, методи и козметика против стареене. Практикувайки серия от упражнения за лице, можете да се научите да тонизирате мускулите под кожата на лицето и да увеличите циркулацията на кръвния поток, да стимулирате производството на колаген, да коригирате несъразмерности в лицето си и да имате по-младежки и сияен тен. Целта ни е да събудим спящите мускули и отпуснем работещите мускули за намаляване на бръчките и постигане на повдигаш ефект.
В допълнение към упражненията за лицева йога, се придобиват навици как да поддържате добра стойка на лицето и как да спрете лошите мимики, които образуват дълбоки бръчки. Има специфични упражнения за различни мускулни групи и проблеми – очи – горен и долен клепач, чело, бузи, скули, шия, устни, овала на лицето.

тай масаж

Абхианга

Абхианга е една от най-често прилаганите в Аюрведа мануални техники. Датираща от хилядолетия, това е практика за втриване на лечебни билкови масла.
Поемайки благотворната смес, тялото се чисти от мастноразтворими токсини, като по този начин повишава своята жизненост и имунитет.
Маслото се състои от взаимобалансиращи се една с друга билки, разтворени във висококачествен зехтин. Използват се целебните качества на ашваганда, брами, джинджифил, карамфил и женско биле (сладък корен).
Абхианга отстранява физически дискомфорт, подобрява циркулацията на кръвта, успокоява нервната система като намалява вредни стресови влияния. Тя отпуска, подхрана и витализира кожата и забавя процесите на стареене.
Релаксиращият ефект действа финно на дълбоки нива. Затопленото масло пречиства праничните канали и балансира енергийните центрове. Това подпомага възстановяването на вродения ни усет за взаимосвързаност и хармония.
тай масаж

Шиацу

Шиацу масаж е мануална терапия, която произлиза от Япония и се практикува с лечебна и отпускаща цел. Самият термин „шиацу“ съчетава в себе си две японски понятия и в буквален превод означава натиск с пръсти. Подобно на методите, които се използват при акупунктурата Шиацу масажът стимулира жизнения тонус на тялото, насърчавайки енергийния поток.
Шиацу предоставя много предимства за тялото и ума, тъй като е в състояние да създаде състояние на дълбока релаксация, което насърчава правилното функциониране на телесните системи.
Освен това, той също така засилва кръвообращението и лимфната циркулация, балансира нервната, дихателната и храносмилателната системи; стимулира имунната система и има дълбоко пречистващо действие върху тялото.
Способността му да ни освобождава от стреса и безпокойството води до забележимо подобрение във физическото и умственото ни състояние.
тай масаж

Класически масаж

Масажът е едно от най-добрите средства за борба със стреса, преумората и напрегнатото ежедневие, повишава нивото на хормона на щастието, отпуска тялото и мускулите, подобрява настроението и тонуса.
Кожните рецептори възприемат и транспортират външните въздействия от масажните техники навътре в организма и оказват благоприятно действие на редица органи и жизнени системи. Постига се подобряване на обмяната на веществата, ускорява кръвообращението и увеличава изхвърлянето на токсини от организма.