F-БАК февр.2021

Биоакустична корекция

Биоакустична корекция (БАК) е метод на немедикаментозна неврорехабилитация, който има широко приложение при възстановяване на мозъчните функции при пациенти с невропсихиатрични нарушения с различна етиология (функционални нарушения на централната нервна система, последици от органични мозъчни увреждания, съдови заболявания на мозъка, последствия от невроинфекции. невротични, психосоматични заболявания и др.)
Биоакустичната корекция на мозъка е безболезнена процедура, която не може да навреди на здравето на дете или възрастен. Сеансът се провежда в спокойна обстановка, пациентът е отпуснат и изпитва комфорт.
* Пациентът се намира в седнало или легнало положение;
* На главата се поставят специални електроди, които отчитат параметрите на ЕЕГ;
* Електрическите импулси от мозъка на пациента се изпращат към оборудване, което преобразува тези сигнали в акустични вълни – комбинация от звуци, които пациента слуша;
* Пациентът слуша през слушалки звуците на мозъка си под формата на музика.
Този методът е разработен от група руски неврофизиолози от института за експериментална медицина към руската академия на науките в началото на 90-те години на ХХ век и потвърдена от 25 години научни изследвания, които са представени в научни статии и защитени в дисертации, одобрени са редица методически ръководства.
Какво да очакваме след курс БАК ?
* Възстановяване на нормалното състояние на централната нервна система ;
* Подобряване на психо-емоционалното състояние, настроението, повишената активност, намаляване на емоционалното напрежение и умора ;
* Нормализиране на съня и апетита, намаляване признаците на невротичност, депресия, агресивност и др.
* Подобряване на функционирането на сърдечно-съдовата система, нормализиране на кръвното налягане и др.
* Укрепване на имунитета ;
* Облекчаване на болката (главоболие при напрежение, функционални главоболия и ангинални болки с ангина, пекторис /гръдна жаба/ и миокарден инфаркт, други видове болки) ;
* Подобряване на метаболитните функции в тъканите и общата адаптивност на организмът ;
* Стимулиращо и възстановително (стимулиране на умственото и речевото развитие при деца със закъснения в речевото и психо-речевото развитие, ефективно възстановяване на речта и когнитивните функции след органично увреждане на мозъка и др.)
F-Shiatsu Aug 2021

Шиацу масаж – древно японско изкуство и спа терапия!

Шиацу масаж е мануална терапия, която произлиза от Япония и се практикува с лечебна и отпускаща цел. Самият термин „шиацу“ съчетава в себе си две японски понятия и в буквален превод означава натиск с пръсти. Подобно на методите, които се използват при акупунктурата Шиацу масажът стимулира жизнения тонус на тялото, насърчавайки енергийния поток.
Шиацу предоставя много предимства за тялото и ума, тъй като е в състояние да създаде състояние на дълбока релаксация, което насърчава правилното функциониране на телесните системи.
Освен това, той също така засилва кръвообращението и лимфната циркулация, балансира нервната, дихателната и храносмилателната системи; стимулира имунната система и има дълбоко пречистващо действие върху тялото.
Способността му да ни освобождава от стреса и безпокойството води до забележимо подобрение във физическото и умственото ни състояние.
Като нежна, неагресивна терапия, шиацу е подходящ за почти всички, с изключение на тези, които страдат от инфекциозни или кожни заболявания, възпалителни състояния, проблеми с черния дроб или панкреаса, тежка чревна обструкция или фебрилни състояния. В тези случаи първо трябва да се консултирате с лекар, за да определите дали този вид терапия е подходящ или не.
За всички други ситуации, при които целта е да се подобри цялостното здраве, шиацу може да бъде приятна терапия, която е особено полезна за:
• изтощение, умора, умора, липса на енергия
• депресия, тревожност, стрес, безсъние
• менструални болки
• хипертония
• мигрена , главоболие, замаяност
• болки в мускулите и ставите, остеопороза
• стомашно -чревни разстройства, язви, тежко храносмилане, киселини в стомаха
• Астма и имунни нарушения
• възстановяване след спортни травми
• болка и скованост във врата
• болка в кръста, дискова херния, дископатия, плексит, ошипяване
• обезболяаващ ефект
S-massage for Limf

Любопитно за ползите от масажа.

Работоспособността на човек след 15-минутен масаж нараства два пъти!!!
Масажът по своята същност е приятно и универсално средство за справяне с умората, действа оздравително и е подходящ на практика за всеки човек. Масажът действа ободряващо и отнема физическото напрежение. Само на 1 кв.см. от кожата има 100 рецептора на болка, 23- на студ, 12-на топлина и 20 нервни окончания, възприемащи допира. Не забравяйте, че не е само въздействие върху кожата. Задействат се и рецепторите на мускулите , ставите, костите, органите.
Интересното е, че сигналите които идват от повърхността, предават на мозъка повече информация от рецепторите, разположени в дълбоките тъкани. Така главният мозък получава представа за цялостното състояние на организма и може по-добре да контролира дейността му.
Полза за нервите
След около 5 минутен масаж на гърба и плещите ще престанете да се чувствате нервни, дишането полека ще влезе в ритъм, ще се успокоите. Това е просто масаж – техника на непрекъснато поглаждане. Масажът повишава тонуса, както и нивото на адреналин в кръвта.
Полза за мускулите и сърдечносъдовата система
Под действието на масажа мускулите ни не образуват млечна киселина, а 140 пъти по-добре се снабдяват тъканите с хранителни вещества чрез кръвта и те укрепват. По време на масажа в мускулите се разкриват други съдове, ускорява се кръвотока по капилярите и се подобрява движението на лимфата. Сърцето започва да работи по-добре.
Полза за обмяната на веществата
Масажът ще помогне за избавянето от шлаките. Десетминутният масаж на корема по посока на часовниковата стрелка, може да възстанови работата на червата.
Полза за кожата
Масажът повишава тонуса на кожата, тя става гладка, еластична, чиста и с приятен цвят.
Полза за ставите
Разтриването на ставите активира отвеждането на синовиалната течност, която се натрупва в ставите и предизвиква проблеми в дейността им.
Полза за имунитета
Масажът има свойството за подобрява имунитета, защото се подобрява кръвообращението, а това стимулира силно имунната система и подобрява нейните защитни механизми. Увеличава се производството на бели кръвни телца, които се борят с възпаленията и чуждите агенти в тялото и така организмът ни се предпазва от заболявания.
Подобряване на настроението
Масажът помага при депресия и тревожност, породени от тежкото ежедневие и стрес. Спомага да се освободите от натрупана негативна енергия.
Подобрява съня
Когато тялото се релаксира добре по време на масажа, мускулатурата е отпусната и освежена, в тялото се отделят ендорфини (хормони на удоволствието), които помагат на мозъка да се отпусне и да се потопи в дълбок и качествен сън.
Премахва токсините
Лошата храна, хроничните заболявания и стресът, тютюнопушенето и алкохолът – всички тези лоши фактори са предпоставка за натрупване на токсини в организма. Масажът помага за извеждането им от тялото, което е чудесен начин за поддържане на външния вид в добро състояние, а здравето в добра форма.

 

 

download

Крокодилските упражнения на Свами Дев Мурти за здрав гръбначен стълб!

Здравето на гръбначния стълб е в основата на здравословното функциониране на физическото, енергийното, умственото и духовното ниво на нашето съществуване. Това е така, защото всеки орган в тялото, включително и мозъкът, е пряко или косвено свързан с гръбначния стълб. През гръбнака преминават всички важни нервни сплитове, а изкривяването му причинява притискане и на вътрешни органи, което води до различни болести.

Ето защо в практиката Хатха йога за здрав гръб с Ивета сме включили Крокодилските упражнения на Свами Дев Мурти с което целим да работим за коригиране на изкривявания в гръбначния стълб и възстановим неговата еластичност, да укрепим дълбоките мускули, да подобрим структурата на дисковете и прешлените и функцията на периферната нервна система и всички органи.
След 25 години проучване на поведението на животните и задълбочено изследване на древните йога практики, Свами Дев Мурти създава т.нар. Крокодилски упражнения. Те са ефикасни и лесни за изпълнение и са негова оригинална програма за здрав гръбначен стълб и активизиране на кръвообращението.
Свами Дев Мурти създал различни варианти на Крокодилските упражнения в зависимост от началната основна поза – по гръб, по корем, настрани, от седеж.
В практиката Хатха йога за здрав гръб изпълняваме основно упражненията по гръб. Те представляват усукване на гръбначния стълб, като основно правило е ханшът и краката да се извъртат в противоположна посока на главата, а раменете и ръцете да останат неподвижни на пода.
Свами Дев Мурти казва: „ При тези упражнения всичко се раздвижва – пъпът, бъбреците и всички вътрешни органи, гръбнакът се намества. Изчистват тялото прекрасно.“
Крокодилските упражнения раздвижват гръбначния стълб по естествен и лесен начин, достъпен за всяка възраст!

 

 

S-pilates march 2018

ПИЛАТЕС

Пилатес е система за тялото и ума, носеща името на своя създател  Джоузеф Пилатес –германец, който емигрира в Ню Йорк  в средата на миналия век, където и създава своето студио Пилатес.

От началото на 21-век вече и в България упражненията са взаимствани от основната гимнастика, балета и йогата.

Представлява система от упражнения за разтягане и сила. Движенията в пилатес са бавни, постепенни и контролирани, което ги прави безопасни за всеки човек и всяка възраст!

Методът разглежда тялото като едно цяло, а не изолира група мускули и не работи само върху определена област. Програмата действа комплексно. Тренировката на дълбоко разположените мускулни групи действа като верижна реакция. Развивайки малките и големите мускулни групи Пилатес оформя малките, които стават много здрави, а големите добиват гъвкавост. По този начин тялото придобива по-голяма подвижност. Един след друг се засилват мускулите, подобрява се стойката, опъва се кожата. Същността на движенията в Пилатес е тялото да се движи свободно и всяко движение да завърши контролирано и прецизно, точно в синхрон с дишането. Цялото тяло трябва да е в хармония, като се движи по метода Пилатес.

Пилатес учи на правилна стойка, подобрява равновесието и координацията и следователно  помага за предотвратяване на травми.

Пилатес е „висше упражнение”, което учи как да се чувствате добре в тялото си. Опознавайки го чрез движенията в практиките по пилатес. Упражнява физиката и разтоварва психиката. Дава Ви възможност да опознаете себе си, тялото си и да го укрепите.

Пилатес е отлична система за рехабилитация на гърба, коленете, таза, раменете и помага при травми от постоянно натоварване. Разглеждайки тялото като едно цяло, коригира асиметричните и хроничните слабости, за да ги балансира и предотврати повторна травма. Ползата от Пилатес е не само физическа – с укрепване на тялото, укрепва и духът Ви. Редовното упражняване на пилатес, подобрява и качеството Ви на живот.

Пилатес е не натоварваща „мислеща” система от упражнения, която помага на тялото и умът да работят в хармония с една цел – постигане на здраво и подвижно тяло, спокоен, ведър ум.

Използвайки своите ключове елементи – стойката и дишането, представлява не аеробен метод за упражнения. Наричан изкуството на контрологията изразен чрез концентрация върху мускулите и контрола върху тях, помага да се раздвижи забавеното кръвообращение, за да се изпълняват по-ефективно  задълженията, тоест да изхвърля чрез кръвния поток умората, натрупана от физическата и умствената дейност. Така мозъкът се прочиства и започва да работи. Целта ни е да постигнем равновесие, тялото да подобри кръвообращението си, да облекчим стреса, да повишим издръжливостта, да изглеждаме по-добре. Да станем по волеви.

Логично е това да използва единствения метод, който повече от девет десетилетия доказва, че постига всичко това.

Основата и същността на Пилатес упражненията остават непроменени.

Всеки инструктор е с различен стил на преподаване. Особеностите на дадено упражнения може да се различават, но основните принципи остават неизменни.

 

Има шест основни принципа:

І. Дишане – добрата техника е от изключителна важност, за доброто здраве и правилната стойка.

ІІ. Концентрация – емоционалното и психологическо състояние не могат да се изолират от физическото.

ІІІ. Център – всички упражнения започват от стабилен физически център, който трябва да се локализира и поддържа през цялото време.

ІV. Прецизност – целта е специфична и е необходим прецизен начин.

V. Плавност – движенията трябва да бъдат плавни, така се избягват разтягането, напрегността и дискомфорта.

VІ. Контрол – целта е да се постигне контрол върху съзнанието, тялото и движението.

 

Пилатес учи на добра техника на дишане, правилна стойка и много по-добро познаване на собственото тяло.

Като първо действие преди да започнем – ще трябва да отговорим на въпросите за нашето здраве към момента и да си направим самооценка за да разберем какво можем да подобрим във физическото си тяло.

Основната програма по Пилатес е предназначена да се изпълнява без допълнително оборудване.

Може да се изпълнява и с помощта на специални уреди – 1 кг. гирички, които служат за увеличаване и усилване на ефекта от упражненията.

Ако сте пострадали при злополука и се възстановявате след сериозно боледуване, този вид занимания по пилатес са по подходящи, защото инструкторът може да променя упражненията, така че да бъдат безопасни и подходящи за състоянието Ви, както и да Ви наблюдава от близо.

Пилатес е внимателно изградена практика, която набляга на връзката между тяло и съзнание. Тази хармония се постига именно чрез шестте непроменящи се принципа.

Всеки един от тези принципи е съпроводен от упражнения, които по ясно разкриват връзката между теорията и практиката.

Упражненията като трудност могат да бъдат за начинаещи, за напреднали и за много напреднали.

Методът е система за въздействие върху двигателния апарат. Неговата основна цел е „балансирано тяло”. За да се премине от „липса на баланс” към „баланс”, трябва да насочим съзнанието си към тялото.

В методът Пилатес връзката тяло – съзнание се постига със споменатите шест принципа, като може да се добавят и най-важните допълнителни – издръжливост, координация и релаксация. Само когато всичко това е налице при изпълнението на упражненията можем да сме сигурни, че то е ефикасно и ползотворно. Така се научаваме да придобиваме самоконтрол.

Методът Пилатес е форма на „разумна” тренировка за тялото. Тъй като Пилатес е насочен към физическата същност на тялото и се стреми да бъде анатомично разумен метод, той представлява чудесна основа за други видове физическа дейност.

Ключът към физическото знание е обединението на тялото и съзнанието.

За да практикуваме  успешно е необходимо да усвоим техниката на страничното дишане.

Използва се за поддържане на силен център, докато се тренират вътрешната сила и дишането.

Вниманието е насочено основно към поддържане на силен и стабилен коремен център – енергийна централа или „ядро”  – като така се позволява на въздуха да изпълва дробовете и ребрата, като в същото време се създават минимални напрежения.

Ползата от Пилатес се губи, ако не можем да поддържаме позата и движенията си с помощта на силен коремен /енергиен/ център.

Именно поради този факт е много важно да вдишваме през носа и да издишваме през устата.

Концентрацията върху собственото дишане с неговия ритъм е идеален начин за отпускане и пречистване на съзнанието.

Вдишването през носа позволява да контролираме поетия въздух имащ дълъг път за извървяванe, тоест времето и задържането на поетия въздух. Като така  свиването на коремните мускули и тазовото дъно се контролира много по-лесно.

Издишването през устата създава по-малко напрежение във врата и гърлото и показва непосредствена връзка със свиването на тазовото дъно и коремните мускули.

При Пилатес фокусът е върху движението, а не върху задържането и задълбочаването на разтягането в дадено положение, както и в йогата, където изпускането на въздуха се контролира през носа.

Също така в Пилатес има много упражнения при които горната част на тялото се движи чрез сгъване и ако издишването е през носа може да създаде повишено напрежение във врата и гърлото, което е противопоказно.

Тази техника на дишане е много важна за изпълнението на упражненията в пилатес, но не е задължително да се прилага в ежедневието.

Методът Пилатес чрез своите упражнения и техники на изпълнение непрекъснато провокира вътрешната сила на тялото.

Джоузеф Пилатес: „Добрата физическа форма не може да се постигне с пожелания, нито може просто се купи”.

Придобива се чрез желание, воля, упоритост, постоянство и практика.

 

S-Sun salutations March 2018

Полезни съвети, които ще ви помогнат да достигнете 108 пъти Сурия Намаскар (Слънчевия поздрав)!

Традицията на практикуването на 108 пъти Сурия Намаскар (Слънчевия поздрав) е древна традиция с дълбоко духовно значение.
Тази практика е свързана с убеждението на хиндуистите, че 108 е свещено число: има 108 Упанишади (духовни хинду текстове), 108 имена за хиндуистки божества, 108 свещени точки за тялото (марма точки), 108 свещени места в Индия, разстоянието между слънцето и земята е 108 пъти диаметърът на слънцето, 108 са мънистата в малата.

Полезни съвети, които ще ви помогнат да достигнете 108!

Практикувайте!
Опитайте различни серии от поздрава към слънцето с различна дължина, преди да опитате 108.
В началото можете да започнете с 10 или 20 рунда, може би преди или след редовния си йога клас, а след това увеличете до 40 или 60. Направете това няколко пъти преди вашите първи 108, за да сте сигурни, че сте физически подготвени.

Хидратирайте се!
Важно е да се хидратирате един ден преди практиката, това ще ви гарантира, че мускулите и кръвообращението ви ще бъдат в най-добро състояние и ще се чувствате енергични.
Очаквайте да се изпотите по време на 108 пъти Сурия Намаскар, затова си донесете бутилка с вода, но не прекалявайте с количеството по време на практиката.

Чувствайте се свободни да почивате!
Сурия Намаскар е динамична практика, която изисква много движения нагоре и надолу. Уверете се, че слушате вашето тялото, и когато имате нужда – почивайте в шавасана или детска поза. Това е чудесен момент да се смирите и да изпитате благодарност.

Движете се с намерение!
Всеки поздрав към слънцето, който извършвате, можете да задвижвате с дума, фраза или чувство.
Например, при всяко вдишване да се фокусирате върху вдишването на благодарност и радост, а при всяко издишване да се освобождавате от гняв или раздразнение.
Когато използваме дъха си и своята собствена мантра, можем да се опитаме това да бъде единственото нещо за нас в момента и да превърнем практиката в невероятно изцелително преживяване!


Да останем фокусирани и медитативни през цялото време е предизвикателно, но преминавайки от поза в поза, следвайки дъха си, е чудесна възможност да се откажем от всичко, което ни тежи и да влезем по-леки и по-свежи в новия сезон!
s-yoga-nidra

Йога нидра

Йога нидра е древна тантрическа техника, но днес тя е достъпна за съвременния начин на живот. В нашия век потокът от информация е толкова широк, че когато намалее, често се чувстваме безпомощни и раними и хаосът в нашия живот непрестанно се увеличава.
Йога нидра ни дава възможност да спрем да пилеем енергията си, да се свържем с вътрешния ни свят и в крайна сметка да се докоснем до същността си.
По време на практиката, сетивният поток отвън намалява. Колкото по – регулярно практикуваме, толкова по – ефективно подсъзнанието ни отваря своите врати. Пред нас се разгръща вътрешният ни простор с безкрайните си възможности.
Ако не сме подготвени за Йога нидра, тя би могла да бъде само едно нетрайно, временно успокоение. Затова е важна формулировката на нашата санкалпа, усъвършенстването на физическата релаксация, търсенето на път към себеопознаване.
Нека се справяме с трудностите си не чрез потискане или агресия, а чрез избор на друга посока – търсене на отговорите отвътре.
Визуализации на мощни символи, преживяване като на живо на вече протекли в нас усещания, пълна отдаденост на покоя и ето, ние сме в Йога нидра, с нагласата да възвръщаме мира в себе си всеки път, когато легнем на постелката.
massage_abhyanga

Абхианга

 Абхианга е една от най-често прилаганите в Аюрведа мануални техники. Датираща от хилядолетия, това е практика за втриване на лечебни билкови масла.
Поемайки благотворната смес, тялото се чисти от мастноразтворими токсини, като по този начин повишава своята жизненост и имунитет.
Маслото се състои от взаимобалансиращи се една с друга билки, разтворени във висококачествен зехтин. Използват се целебните качества на ашваганда, брами, джинджифил, карамфил и женско биле (сладък корен).
Абхианга отстранява физически дискомфорт, подобрява циркулацията на кръвта, успокоява нервната система като намалява вредни стресови влияния.
Тя отпуска, подхрана и витализира кожата и забавя процесите на стареене.
Релаксиращият ефект действа финно на дълбоки нива.
Затопленото масло пречиства праничните канали и балансира енергийните центрове. Това подпомага възстановяването на вродения ни усет за взаимосвързаност и хармония.
IMG_1953-e1494353054365

Детокс – полезна информация от Мая Петрова

Какво са Токсините?
Живеем в свят, пълен с токсини. Никога преди в човешката ни история не сме били изложени на такиви високи нива на токсини. Въздухът, който дишаме, химикалите в нашите храни и отделянето на химикали в домовете и работните ни места, всички те допринасят за токсично пренатоварване на тялото.
Има много видове токсини. Тези, на които сме изложени в нашата среда – вътрешна или външна, отпадъчни продукти от процесите в човешкото тяло като излишни хормони, непреработени храни (отрови от непълно храносмилане), инфекции (гъбички, бактерии, вируси и паразити) и свободни радикали от въздуха около нас.
Дневен детокс
Ежедневно е важно телата ни да разграждат тези токсини и да ги премахват чрез органите за детоксикация – черен дроб, бъбреци, бели дробове и кожа. Лимфната система също е важна. Тя очиства между-клетъчните пространства и е част от имунната ни система, филтрира кръвта, произвежда бели кръвни телца, защитава срещу болести и връща протеина към сърдечно съдовата система. Лимфната система включва далак, тимусна жлеза (ендокринна жлеза), апендикс, сливици, лимфни възли и съдове, и лимфна тъкан. Когато лимфата преминава през лимфните възли и далака, остарелите клетки, бактерии и други чужди субстанции в тялото се отделят и изхвърлят.
За подпомагане на процеса на детоксикация са необходими различни хранителни вещества. Ако те не са на разположение, детоксикацията е трудна за тялото. Ако пък процесът на детоксикация се забави, токсините не се елиминират ефективно, а се връщат обратно и се задържат в тъканите. И като влизат повече токсини в тялото, тези съхранявани в тъканите не се елиминират, а се натрупват, най-често под формата на повече мазнини (качване на килограми и трудно отслабване, защото тялото не иска обратно тези токсини). Като резултат клетките ни не могат да усвоят всички необходими хранителни вещества и техният живот става по-труден и се скъсява. Затова и виждаме, симптомите по долу:
Акне                                                                 Умора
Горчив металичен вкус в устата                Главоболое и мигрени
Тъмни кръгове под очите                             Болки в ставите и мускилите
Запек, газове, подут корем                          Шум в ушите
Кожни обриви                                                 Силен аромат на тялото или лош дъх
Наднормено тегло                                        Слаба концентрация
Как тялото детоксикира?
80% от детоксикацията се извършва от черния дроб, заедно с имунната система. Черният дроб превръща вредните токсини във водоразтворими междинни химикали. Тогава чрез различни метаболитни пътища, в зависимост от вида на токсина, амино киселините, сярата и други природни вещества се свързват с токсините, за да ги елиминират.
Ако хранителните вещества, необходими за свързването на токсините не са достатъчно в тялото, токсинът се връща като нов токсин – понякога по-токсичен от първоначалното вещество. За това е важно да имаме правилните хранителни вещества за детоксикация и добре функционираща храносмилателна система, която да ги изведе от тялото. Ето някои примери за нужните вещества:
  • Сяра (кръстоцветни зеленчуци, лук, чесън, яйца)
  • Протеин (ядки и семена, бобови растения, соеви продукти и зърнените растения)
  • Витамин B6 (авокадо, банани, орехи)
  • Витамин С (брюкселско зеле, цитрусови плодове, чушки, сурово зеле)
  • Витамин Е (авокадо, спанак, яйчен жълтък, лешници, слънчоглед)
  • Селен (бразилски орех, кафяв ориз, целина, яйца, чесън)
  • Антиоксиданти (плодове, зеленчуци)
  • Цинк (броколи, грах, аспержи, сусамови семена, кленов сироп и тиквени семки)
А вие приемате ли достатъчно от тези вещества? Имате ли добра храносмилателна система, която да позволява усвояването им?
В забързано ни ежедневие е трудно да следим винаги с какво се храним и как да комбинираме нашата храна. Всеки има различни роли – майка, баща, студент – и като добавим и професията ни, малко остава за ролите на “лекар” или “диетолог”.
Затова, ние от Йога център Баланс сме ви подготвили нужната помощ, защото здравето е най-важно!
Включете се в Свежест за Мен – седемдневен летен детокс и Йога, от 19-ти до 27-ми август!
Дотогава – погрижете се добре за себе си и изберете някоя добра храна от листа ни горе !
20257932_1374790632605318_6637450223205262545_n

ДУШАТА НА ДЕТЕТО

“ Съдбата и характера на бъдещото дете се оформят в енергоинформационното поле на родителите дълго преди зачеването му. Съответно с това душата на нероденото избира своята съдба и родители. А от бащата и майката зависи дали техният наследник ще бъде здрав и щастлив или болен и нещастен.

Ако родителите са нарушавали законите на Вселената дори няколко години преди раждането, то здравето на наследника им няма да бъде добро. Както се чувстват майката и бащата така ще се чувства и бебето им. Нежеланите деца са много нещастни. Между родителите и детето (дори да е вече голямо) съществува енергийна връзка. Мислите, чувствата, поведението, етиката, дори храненето на бащата и майката (особено ако пушат и пият) оставят своя отпечатък върху здравето, характера и съдбата на мъничето.
Много зависи и от бащата, който поставя основите на мирогледа и на отношението към света, на начина на живот, а майката само износва идващото от таткото. Общо взето тя трябва да се подготвя за бременността не само физически ( да провери здравословното си състояние и да се лекува, ако се налага), но и духовно.

Душата на бъдещото дете може периодично да се появява край родители (или единия от тях, най-често майката) дори няколко години преди зачеването, за да наблюдава и оглежда бъдещите си родители. По това време тя е свободна да избере най-подходящото за нея семейство или двойка, които ще и помогнат най-добре да изпълни своето предназначение на земята. Това не е лек избор.
Няколко месеца преди зачатието душата на детето вече постоянно се намира край бъдещите си родители и очаква най-благоприятния момент за зачеване.
Тогава около душата се създават фини енергийни канали, за да може душата леко да се слее с тялото в момента на раждането. Енергийната система на майката трябва да се хармонизира с енергийните вибрации на детската душа. Докато тази хармония не бъде достигната, на майката и се повръща.

По време на бременността душата на плода се носи край майката. Пълното сливане на духовната същност с тялото може да стане във всеки момент след зачеването, но най-често в момента на раждането. Някои смятат, че детската душа се вселява в тялото след изтичането на първия месец след зачеването, други след 3, а трети – в момента на раждането. Безспорно е едно – душата се съединява с физическото тяло в момента на зачатието.
Има случаи, когато направилите аборт жени дълго след това не могат да забременеят, защото до тях в биополето им е душата на мъртвото дете. Те много се измъчват заради стореното, постоянно мислят за нероденото и така задържат душата му край себе си – не могат да я пуснат. Освен това жената трябва да се накара вътрешно да се примири със стореното, да се накара! Да спре да терзае душата му.
За детето майката е цяла Вселена. Чрез нея то възприема околния живот. Затова отношенията между двамата през вътрешноутробния период влияят на неговите отношения с хората и със света като порасне.

Много са важни първите 3 дни след зачатието. Това е периодът на имплантацията, когато се решава въпросът ще има ли бременност или не. През тези дни отрицателно въздействие оказват телевизорът, сешоарът, химическите препарати (бои, лакове, къдрене с химикали).
Първите 3 месеца от бременността са много важни за анатомията, защото тогава се оформят всички системи на организма. А през първия месец е най-добре да не се ходи на сауна и да се гледа дълго телевизия.
Третия – четвъртия месец женският дух преминава през изпитания. От техния резултат, ако тя успее да не предявява претенции към света и хората, да не се обижда, зависи бъдещият характер и животът на мъничето.
Много е важен петият месец, защото тогава се извършва съединяването му с божественото. Когато започва да контактува с вселената, човек използва закодираните в полето му спомени от този период. Затова е важно тогава родителите да отделят повече внимание на духовността. Всеки ден се молете вашето дете да бъде добро и да обича Бога Творец най-много от всичко на света. Изпращайте на душата му достойни мисли, изпълнени с любов.
През шестия месец трябва да акцентирате върху възпитаването на чувството за красота и хармония, върху възприемането на цветовете. За целта е добре да се общува повече с природата, животните, да се ходи на изложби, да се гледат картини.
Вече е доказано, че още неродените деца чуват всичко и усещат докосванията, различават ръцете на мама и татко, техните гласове. Затова е хубаво да се общува с бъдещия наследник, да му се разказват приказки, да се пеят песни. Той най-добре възприема бащиния глас, защото му е по-близък ниският тембър. Точно по същата причина детето заспива по-бързо, ако в леглото го слага татко му.
По-добре е бременната да слуша класическа музика – Вивалди, Моцарт, Чайковски, която е най-хармонична за мъничето.
Още в този период трябва да се установи контакт с детето, за да усеща то вашето внимание и любов. Особено голямо внимание очаква то от бащата, защото с майка си така или иначе е непрекъснато заедно. Неговите ръце му създват чувството за спокойствие и му придават увереност.
Много е важно след раждането да не се скъса нишката, която толкова месеца е свързвала майката и бебето. А за целта е добре родителите да са с него през първите часове след появата му на бял свят. Това е скъпоценно време за установяване на контакт с новороденото.

Огледайте се преди да заченете дете. Обърнете внимание на начина си на живот и се помъчете да направите децата си щастливи“.

20245578_1373780379373010_6151304047386191224_n

КУНДАЛИНИ – ВРАТАТА КЪМ ОСВОБОЖДАВАНЕ И МОЩ

„Кундалини е енергията, която при повечето хора се намира в основата на гръбнака, под първата чакра, в триъгълната кост, наречена сакрум. Когато е пробудена, започва да се придвижва нагоре.
Преминавайки през поредните чакри, тя ги активизира и изважда наяве особеностите им. Всичко, което ни е известно от теорията за функциите и възможностите на чакрите, става видимо – активизира се целият съдържащ се в човека потенциал.
Това е необратим процес. Пробуждането на кундалини обаче изисква невероятна дисциплина и дълги години упражнения под наблюдението на квалифициран преподавател, защото огромната и мощ може да привлече свръхестествени сили и заплахи – не само за здравето и живота на практикуващия, а и а обкръжението му.
Седем основни чакри лежат по линията на енергийния канал, наречен сушумна. Той води от долната чакра, където лежи спящата кундалини, до горната – седмата чакра, където се намира центърът на най-висшето съзнание. Трябва да помним, че единствено съответните упражнения и начин на живот насочват кундалини по правилния път, за да не кривне в неподходяща посока. Тогава може да предизвика вреди – от незначителни наранявания по тялото, през психическо разстройство до сериозни заболявания и дори смърт.
Терминът кундалини произхожда от санскритската дума кундал, означаваща навивам. В индийската иконография тази енергия е представяна като спяща змия, навита на три и половина пръстена, която след активизирането си се събужда и започва бавно да се издига покрай гръбнака чак до темето на главата, където настъпва пробуждането на Аз-а и сливането му с Абсолюта.

ТАЙНИТЕ ПРАКТИКИ НА ЙОГИТЕ
Понеже кундалини идва от Космоса през първата чакра, точно от нея трябва да се започне прочистването на енергийните центрове. После всички поредни центрове трябва да се разблокират, изчистят и активизират. Това не означава само временно освежаване, което се постига с по-обикновените практики. Тук е необходим дългогодишен процес на системни упражнения – както йогийски, така и духовни, които помагат да се поддържа състояние на постоянна чистота.
Процесът включва специални упражнения, контролиране на дишането, практикуване на концентриране на мисълта, както и произнасяне на определени звукови формули – мантри.
В процеса на пробуждане на кундалини е ангажиран целият организъм. Наложителна е пълна промяна в стила на живот, на начина на хранене, а също и трансформиране на системата на мислене. С една дума – човек трябва да се издигне до друго ниво на живот. На промяна подлежат всичко човешки тела – физическото, астралното, ефирното и духовното.
С придвижването на пробудената кундалини през чакрите нагоре отделните енергии се активизират и започват да действат в организма. Със силата ма мисълта си той е в състояние да създава и унищожава, да контролира всички процеси в организма си, да властва над своя и чуждия живот. Най- голямата полза без съмнение е постигането на освобождаване и сливане с Висшия Разум. Ето защо този процес е толкова възхитителен и опасен едновременно.
За да се практикува без опасност за здравето, необходима е помощта на учител, който не само ще покаже и обясни отделните действия, задължителни за пробуждането на кундалини, но и ще преподаде морални и духовни уроци, нужни за правилното развитие.
Никой не бива да развива самодейност!
Змията, символизираща кундалини, може да се окаже отровна….

СИЛАТА НА КОСМИЧЕСКИЯ ОРГАЗЪМ
В Индия – люлката на хиндуизма, съществуват много религиозни течения, които се занимават с духовното развитие на човека. В индийската митология както сътворението на света, така и пълното освобождаване е свързано с двойката божествени съпрузи – Шива и Шакти. Шива – единият от най-важните богове в хиндуисткия пантеон, пребивава във всеки човек, а седалището му се намира в центъра на главата, в седмата чакра, наричана също така хилядолистен лотос. Според индусите Шива е създателят на нашия свят, унищожител на незнанието и олицетворение на съвършенството. Благодарение на него е възможно сливането ни с Абсолюта. Той изразява мъжкото начало в човека.
Шива обаче само по себе си е пасивен. Целият му потенциал се активизира само от божествената му съпруга – Шакти. Това е женското начало в човека, което олицетворява плодовитостта, творчеството, активността и сексуалността. Благодарение на нея е възможно всяко действие. Нейната енергия е поразителна, не я спират никакви прегради, тя е безгранична, пробуждаща за живот, подтиква към активност, а също така е извор на божествено удоволствие. Шакти също царува във всеки човек, но в първата чакра – муладхара. Точно нейната енергия е определяна като кундалини.
За да се постигне пълното освобождаване и сливането с Абсолюта, тоест за да се активизира потенциалът на бог Шива, божествените съпрузи трябва да изживеят космически оргазъм. Тогава енергията на Шакти се съединява с енергията на Шива. Това, разбира се, е свързано с пробуждането на кундалини, която – за да стигне до най-горната чакра – преминава по дългия път през седемте чакри, което означава за човека изкачване на все по-горни стъпала на духовно развитие“.

Untitled design

55 БОЛЕСТИ, КОИТО МОЖЕ ДА ИЗЛЕКУВА ВОДАТА

„В Индия, Гърция и древния Рим при повечето заболявания лечителите са предписвали….вода!

Какво количество ни е необходимо? Зависи от много фактори. Потребността на организма ни от течности нараства най-вече по време на жегите и при физически усилия – от 2,3л до 6л на ден. Тогава е най-важно да си подсигурим достатъчно вода. Оптималното овлажняване на тялото гарантира добрата кондиция и самочувствие. Обикновената трапезна минерална вода задоволява жаждата най-ефективно.

КОГАТО ИЗБИРАТЕ БУТИЛИРАНА ВОДА, ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ :
– необходимо е да проверите датата на годност (минералната може да се съхранява цяла година, останалите – не по-дълго от 6 месеца) и да подберете вида вода според потребностите си;
– минералните води, които съдържат много въглехидратни йони, са подходящи за хора, които страдат от стомашни киселини, язва на стомаха и дванадесетопръстника, възпаление на червата и панкреаса, диабет и високо кръвно. Йоните неутрализират стомашните сокове, понижават нивото на глюкозата, а образуващият се вследствие химическата реакция калциев хлорид действа противовъзпалително;
– водите, които съдържат магнезиеви йони, са препоръчителни за нерваците, които злоупотребяват с тютюнопушенето и алкохола. Съдържащият се във водата магнезий се приема много добре от организма;
– водите с добавка на калций са полезни за жените, предразположение към остеопороза;
– богатите на содови-йони води са противопоказни за хора, с високо кръвно налягане или бъбречни проблеми.

С МЕХУРЧЕТА И БЕЗ
Битуват различни мнения за газираните води, тоест за съдържанието на въглеродния двуокис CO2. Някои специалисти смятат, че дори здравите хора не бива да ги пият. Други са за умерената им употреба. Въглеродният двуокис подобрява вкуса, освен това газираната вода ни освежава и по-резултатно утолява жаждата. Знае се също, че убива бактериите в хранопровода, подобрява храносмилането и перисталтиката на червата. Но мехурчетата не са за всеки. От газираните напитки трябва да се откажат болните от гастрит, запек, стомашни киселини и възстановяващите се след жълтеница, понеже CO2 дразни силно лигавицата на стомаха.

ЧАША ВОДА ВМЕСТО….ХАПЧЕ
ОТПАДНАЛОСТ В ЖЕГАТА – На бавни глътки изпийте чаша преварена, колкото се може по-топла вода.
ГЛАВОБОЛИЕ СЛЕД ИЗЛАГАНЕ НА СЛЪНЦЕ – Изпийте на бавни глътки две чаши вода, после на всеки час дръжте китките си по минута-две под струя студена вода.
ПОДУТИ КРАКА – Напълнете дълбок леген със студена вода. Натопявайте в него ту единия, ту другия крак през 1,5 мин.
ГАДЕНЕ И ЛЕК СВЕТОВЪРТЕЖ – На малки глътки изпийте чаша студена вода, като паралелно с това дълбоко вдишвате и издишвате.
ОТСЛАБВАНЕ – При всички видове диети пийте до 3л вода на ден, най-добре – слабо газирана.
ПОВИШЕН АПЕТИТ – Преди всяко хранене можете да измамите стомаха си, като изпиете поне чаша вода със стайна температура.

КАК ЛЕКУВА ЧИСТАТА ВОДА?
ДУШ – Ако през няколко секунди променяме температурата на водата в душа, закаляваме организма, ускоряваме обменните процеси и повишаваме кръвното си налягане. Това ни събужда сутрин рано по-добре от което и да е кафе. За сметка на това вечер е добре да вземем топъл душ – лекува нервите, противодейства на безсънието и невралгиите. Прилагат ги и при ставни болести без възпалителен характер. Силният душ може да намали болката. Водните струи възбуждат окончанията на нервните влакна, като по този начин нивелират болковите импулси. Колкото е по-мощна струята, толкова по-силен е обезболяващият ефект.
ВМЕСТО КАПКИ – Ако не ни допада да стърчим под душа, можем да постигнем същия резултат, като натрием кожата си преди къпането. За целта трябва да имаме гъба или четка от естествен косъм, която да напоим с разтвор от сол и вода. Започваме да трием стъпалата си с бавни движения и стигаме чак до гръдния кош ( не се докосвайте до лицето, зърната на гърдите и интимните части).
КЪПАНЕ С ТОПЛА ВОДА – Водата с телесна температура спомага да се прочисти кръвоносната система чрез повишаване на налягането на кръвта, която тече по подкожните кръвоносни съдове. Вследствие на изпотяването токсините се изхвърлят от организма. Горещата баня релаксира, а така също подобрява състоянието на вътрешните органи – особено на храносмилателната и нервната система. Горещата вода предизвиква пренасочване на по-голямо количество кръв към повърхностния слой на кожата, отпускане на мускулите и намаляване на болките в тях.
КЪПАНЕ СЪС СТУДЕНА ВОДА – Студената вода насочва кръвта към вътрешните органи и така подобрява функционирането им. Ниската температура освежава, успокоява и подмладява, като ликвидира всякакви отоци.
Ако се потопите в студена вода малко на талията, а температурата и не превишава 15-20 градуса, ще се закалите и ще повлияете благотворно върху неврозите и сърдечните си болести. Времетраенето на процедурата е 5-10 сек.
Къпането, съчетано с търкане с четка, трябва да започва от 35 градуса, после се долива студена вода така, че за 5 сек. температурата да падне до 4-5 градуса. Тази процедура се прилага при ниско кръвно налягане, климактериум и възстановяване след тежко заболяване. Времетраенето на процедурата е 5-10 мин.
Затруднената перисталтика на червата, запек, газове, хемороиди, сексуални проблеми се облекчават чрез потапяне само на долната част на тялото на 2-3 см над пъпа,като краката се повдигат на столче, поставено във ваната. Температурата на водата трябва да е 15-20 градуса. Такава баня предизвиква затопляне в областта на корема и таза. Времетраенето на процедурата е 5-10 сек.
ВНИМАНИЕ! СТУДЕНАТА ВОДА ПОВИШАВА АПЕТИТА!

АРОМАТНА ХИДРОТЕРАПИЯ

БОЛКИ В СТАВИТЕ И КРАКАТА – Направете си билкова баня – добавете във водата арника или салвия. Можете да употребите и кипарисово, евкалиптово, борово или салвиево масло.
ПРЕУМОРЕНИ МУСКУЛИ – През първия ден си направете билкова вана с арника или ароматична вана с кипарисово масло.
На втория ден вземете хладен душ, след което се потопете за 5 мин. в гореща вода. Подсушете се добре и се увийте плътно в хавлия.
АРТРИТ – Три пъти седмично преди заспиване си взимайте студен душ. После лягайте за 10 мин. в топла вода, където сте добавили хвойново масло. Веднъж седмично добавяйте във ваната обикновена готварска сол и се изплаквайте под душа.
ЕКЗЕМА – Първия ден си пригответе вана с овесени ядки. На другия ден добавете към водата във ваната 3 капки хвойново масло, 1 капка екстракт от здравец и 1 капка лавандулово масло.
НАСТИНКА – Капнете в горещата вода във ваната евкалиптово масло. При хронично възпаление на гърлото и храма легнете за кратко в студената вода на ваната, после се подсушете и облечете, след което поставете за 2 мин. краката си в леген с гореща вода.
ПСОРИАЗИС – Два пъти в седмицата се къпете във вода, към която сте добавили йодирано – бромова сол. Така ще ускорите възстановителните процеси на кожата.
СВРЪХВЪЗБУДИМОСТ -Легнете в гореща вода, към която сте добавили невен, лавандула или мента, като същевременно държите стъпалата в леген със студена вода.
Вместо билки може да използвате ароматни есенции и масла.
БОЛЕЗНЕНА МЕНСТРУАЦИЯ – Вземете вана с добавка на хвойново масло, което намалява болката. Водата трябва да е толкова топла, колкото ви е приятно, за да останете в нея няколко минути.
МЕНОПАУЗА – Легнете във вода, към която сте добавили есенция от здравец.
БЕЗСЪНИЕ – В топлата вода добавете лавандулово масло. Ако ваната е твърде гореща, заспиването може да е затруднено.

ЕНЕРГИЙНА ИНЖЕКЦИЯ:
1. Смесете 1/2 кг йодирано-бромова сол с вода, така, че да получите гъста консистенция, подобна на тиня.
2. Под душа втрийте тази смес в кожата си с бавни движение.
3. Изплакнете тялото си от солта под слаби струи гореща вода.
4. Пуснете силна струя вода и масажирайте с нея тялото си, като я насочвате от стъпалата към сърцето.
5. Променяйте температурата на водата от гореща на студена.
6. Подсушете се и втрийте в още влажната кожа хидратиращ крем.
7. Легнете за 5 мин и се отпуснете.

КАК СЕ ПРИГОТВЯ ВАНА С ДОБАВКИ?
– Овесените ядки изглаждат бръчките и лекуват кожата – половин кг овесени ядки се изсипват в памучна торбичка, която се завързва за смесителя, после се пуска гореща вода.
– Ароматните вани се приготвят лесно, евтини са, но ефективни – капвайте във ваната по 6-8 капки ароматно масло.
– Билковите вани са полезни при много болести – поставете 50- 100 гр сушена дрога в памучна торбичка и я завържете така, че горещата вода да я облива. Използвайте и билки в пакетчета за чай – нуждаете се само от десетина, които може да пускате направо във ваната.
– Лечебните соли дават добър резултат при лекуването на различни болки и прочистват организма – миксирайте 1/2 кг морска сол с бадемово масло, втрийте част от сместа в кожата – от врата надолу, а остатъка изсипете във ваната. Останете в нея 10 мин.“

breath1

Диафрагмено дишане – естественият начин, по който тялото трябва да диша

 

„Когато вдишвате, диафрагмата се свива; разширява се не само гръдната кухина, като се всмуква въздух в белите дробове, а и коремната кухина. Диафрагмата помага не само за вдишване на въздух, но също така тя се разтяга и масажира коремните мускули и органи. При издишване диафрагмата се отпуска. Тя спомага за изхвърляне на въздуха от белите дробове, тренира ребрените мускули и масажира сърцето. Поради тонизирането и стягането на коремните мускули с поемането на всеки дъх вие стават все по-здрави!

Диафрагмата масажира вътрешните органи! 

Въздействието на диафрагмата върху коремните мускули и органи е изключително полезно. За да се справяме с гравитацията и да поддържаме коремните мускули на мястото им, те се нуждаят от много упражнения. Правилното, естествено диафрагмено дишане – заедно с всекидневни упражнения и правилната стойка на тялото – води до чудодейни резултати. Движението на диафрагмата осигурява необходимия масаж на сърцето, гръдния кош и стомаха, черния дроб, червата, бъбреците, жлъчния мехур, далака и панкреаса. Това стимулира кръвната циркулация и улеснява функционирането на тези органи, което е важно за поддържане на живота и здравето.

Диафрагменото дишане стимулира перисталтиката – вълнообразното движение на червата, което спомага за храносмилането и отстраняването на твърдите и полутвърди фекални отпадъци. Преминаването от гръдно към диафрагмено дишане помага на хиляди хора да коригират състояния като лошо храносмилане, газове, киселини в стомаха, хроничен запек и проблеми с черния дроб.

Слънчевият сплит е енергийната централа на тялото.  

Той представлява мрежа от нерви и нервни ганглии (независими групи нервни клетки), контролира всеки жизненоважен орган и коремната кухина и се намира в самия център на диафрагмата. Колкото повече стимулирате диафрагмата си, толкова по-добре се кръвоснабдява слънчевият сплит. Това увеличава количеството нервна енергия, достъпна за жизненоважните органи. Изключително важният нервус вагус (пневмогастрален нерв – инервиращ белия дроб и стомаха) минава през диафрагмата и също се влияе благоприятно от движението и.

Диафрагменото дишане има успокояващ ритъм, стимулира кръвообращението и подпомага обновяването на тялото.

Витамините от група В също оказват успокояващо въздействие върху цялата нервна система. Диафрагменото дишане разрушава парализиращото нервно напрежение, което се наблюдава при хора със свръхчувствителни и обтегнати нерви.

Системата Йога ни учи, че дълбокото, ритмично дишане ни настройва в унисон с ритъма на Вселената – с други думи, човек живее в ритмична хармония с Майката Природа. Прана – санскритската дума за дъх – също означава абсолютна енергия или жизненоважна космическа енергия. Според ученията на Йога, когато дишаме правилно, ние натрупваме тази енергия в слънчевия сплит“

IMG_8788

Ролята на осъзнатостта в йога практиката

Да поговорим малко за ангажирането на ума по време на йога практиката и защо то е толкова важно. Преподавателите по йога постоянно повтарят да бъдем осъзнати, да бъдем наблюдателни, да сме Тук и Сега. Звучи толкова просто, а всъщност се оказва сложно!

Достатъчно е да се огледаме наоколо в часа по йога и веднага ще забележим, кой изцяло присъства в практиката и кой не. Дори да слушаме инструктора, да го следваме, да правим всичко, което ни казва или показва, умът ни е толкова разсеян и активен междувременно, че изпускаме същността на практиката. Влизаме и излизаме от асаните механично, докато задържаме в тях се почесваме, гледаме настрани (често другите), или просто поглеждаме в телефонa си… и още куп неща, докато се опитваме да правим йога.

Умът е толкова свикнал да бъде в активен режим, че когато седнем на постелката за йога, ни е трудно да го изключим. Как да стане това? Нужно е натрупване на опит и постояство от наша страна. Но крайният резултат си струва.

В момента, в който започнем с практиката си, нека обещаем на себе си да оставим настрана всички мисли свързани с ежедневието. Отделили сме това специално време за себе си. Нека не се оглеждаме наоколо, а да затворим спокойно очи, обръщайки осъзнаването си навътре – да наблюдаваме тялото си, всяко мускулче, което се движи, да усещаме дишането си, да чувстваме промените, които настъпват в нас във всеки един момент по време на практиката. Лека полека умът ще се успокои и фокусира, нека не контролираме мислите, а просто да ги оставим да идват и да си отиват, докато чувстваме тялото, дишането и всяко движение.

Ако успеем дори за кратко да постигнем това, ще усетим огромната разлика! Когато практикуваме осъзнато, нищо не може да наруши спокойствието ни. Дори да чуваме странични шумове, нищо не може да ни изнерви или прекъсне, понеже ние сме заети с това, какво се случва вътре, а не извън нас. Тогава можем интуитивно да следваме тялото си, знаем във всеки един момент какво движение да направим, слушаме инструктора внимателно и изпълняваме правилно, намалявайки риска от травми или погрешно навлизане в позата. През цялото време докато сме в нея, ние сме като странични наблюдатели на себе си – как се променя дишането, има ли нужда вече да излезем от асаната и да релаксираме, да останем ли в този вариант на позата или да продължим към следващия.

Успеем ли да постигнем този фокус върху себе си, ще усетим една нова способност да наблюдаваме, да забелязваме своите емоции и да вникваме в тях. Ще потънем още по-дълбоко в себе си, към своята интиутивна същност. И постепенно дори ще се научим да забелязваме движението на жизнената енергия (прана) в нас по време на всяка асана. Ще усещаме как масажираме органите си, как разтягаме и наместваме всяко мускулче, може дори да усетим прилив на щастие и блаженство, въпреки усилието на тялото да заеме определена позиция.

Когато практикуваме осъзнато, всичко се получава по-лесно, тогава няма насилие над тялото, понеже знаем докъде ни е пределът в даден момент, няма излишни мисли, излишни погледи встрани или дори излишни приказки. Когато успеем да станем осъзнати по време на практиката си, тогава наистина ще почувстваме духа на йога, какво може да направи тя за нас, колко силно ни въздейства и как наистина променя тялото ни, мислите ни и чувствата ни! И разбира се, не на последно място, ще намалим интензитета, с който работи умът. Поне в рамките на практиката ще го направим малко по-тих, по-спокоен, обърнат навътре и най-вече присъстващ Тук и Сега.

Ако успеем да постигнем това в часа по йога, ще можем много по-лесно да изключваме ума си и в ежедневието, ще подобрим способността си да се концентрираме и да чуваме своя вътрешен глас, своя Висш Аз, своята истинска същност. Нека да започнем лека полека, с практиката всичко идва. Намасте!

winter-oils
Ароматерапията и етеричните масла

Бергамот – Балансиращо масло. Премахва меланхолията и депресията.
Бор – Антисептично, противовирусно, откашлящо, възстановяващо и стимулиращо действие. Прояснява ума.
Бял равнец – Противовъзпалително и спазмолитично действие. Подобрява храносмилането и понижава кръвното налягане. Действа подобно на лайката.
Ванилия – Използва се най-вече за ароматизиране на ваната и тялото. Използва се в козметиката.
Градински чай – Много ароматно масло, което се харесва и на мъжете, и на жените. Антидепресант, премахва тревожността, има противовъзпалително, противоспазматично действие. Афродизиак. Помага при безсъние. Използва се в продукти за кожата и косата. Да не се използва през първите месеци на бременността.
Грейпфрут – Намалява апетита, полезно при лечение на затлъстяването. Балансира настроението, облекчава депресията, прочиства организма от токсини, намалява задръжката на течности, прочиства и освобождава кожата от токсини. Използва се за вани, козметични продукти и тоалетни води.
Евкалипт – Антисептично и противовирусно действие, за разтриване на гръдния кош, действа отпушващо, дезинфекцира, помага за откашлянето. Понижава температурата. Използва се за мазане при болки в мускулите. Прогонва насекомите, помага при ухапвания и ужилвания от насекоми. Има нормализиращо, балансиращо въздействие.
Жасмин – Антидепресант, антисептик и седатив. Полезно при тревожност, емоционална лабилност, фригидност и импотентност. Полезно за кожата на главата.
Здравец (индрише) – Антидепресант, помага при диабет, действа антисептично, балансира хормоните, прогонва насекомите. Нормализира и балансира, леко успокоява. Подходящо е при предменструален синдром, нервно напрежение, кожни провлеми и невралгия. Добро за добавяне във ваната.
Иланг-иланг – Антидепресант, антисептик, афродизиак, седатив. Подобрява настроението, облекчава тревожността, намалява стреса, нормализира пулса, понижава кръвното налягане. Подходящо при фригидност, хипертония и импотентност.
Исоп – Антисептично и тонизиращо действие. Добро за прочистване и детоксикация. Стимулира дихателната система. Подходящо при бронхит, тъй като облекчава конгестията в белите дробове. Не използвайте това масло, ако имате епилепсия.
Канела – Използва се за ароматизиране на дома и офиса. Освежава въздуха и унищожава гъбичките.
Кедър – Антисептик, астрингент, експекторант, седатив. Нормализира функционирането на потните жлези. Полезно при бронхиални проблеми, както и срещу плесен.
Кипарис – Астрингентно, антисептично, спазмолитично и дезодориращо действие. Свива кръвоносните съдове. Прогонва мухите. Намалява кашлицата и изпотяването.
Лавандула – Полезно като антисептик и за укрепване на имунната система, успокоява и нормализира организма, помага при бактериални и гъбични инфекции, облекчава депресията, намалява възпалението. Подходящо при акне, изгаряне, екзема, кожни проблеми, нарушения на съня и стрес.
Лайка – Обезболяващо, противовъзпалително и противоспазматично средство. Отлично при главоболие (слагайте компрес на главата). Подходящо за вани, изплакване на косата и за масажно масло.
Лимон – Антисептик, астрингент и бактериостатик. Засилва отбранителните механизми на организма срещу инфекции. Добро средство при разширени вени, стомашни язви, тревожност, депресия и храносмилателни нарушения. Емулгира и разпръсква мазнините. Подходящо за препарати за почистване, тоник за коса и за почистване на рани.
Липа – Успокояващ тоник, овлажняващ кожата.
Мащерка – Действа антисептично, спазмолитично и откашлящо. Успокоява.
Мента – Подходящо при главоболие, конгестия, умора, висока температура, нарушено храносмилане, болезненост на мускулите, проблеми със синусите и стомаха. Действа антисептично и спазмолитично, стимулира ума, подпомага възстановяването. Подходящо за вана и продукти за устата.
Палисандър – Антисептик с регенериращо действие. Успокоява, възстановява емоционалното равновесие. Подходящо при тревожност, депресия, главоболие, гадене, предменструален синдром и напрежение. Подходящо за лицето и за масажни масла.
Пачули – Землист аромат, който се използва в парфюмерията, за вани и продукти за коса. Подходящ за суха кожа. Действа като антидепресант, има противовъзпалителни, антисептични и противогъбични свойства. Афродизиак.
Портокал – Балансира емоциите, подобрява настроението. Има спазмолитични и регенеративни свойства. Използва се в козметиката. Това масло увеличава чувствителността към слънце. Не го използвайте, ако ще прекарате продължително време на открито.
Роза – Антидепресант, антисептик и стягащ тоник. Действа леко успокояващо. Подходящо при женски проблеми, импотентност, безсъние и нервност. Използва се в козметиката.
Розмарин – Действа обезболяващо, антисептично, спазмолитично, затягащо. Стимулира ума. Подобрява кръвообращението. Подходящо при целулит, пърхот, оплешивяване, проблеми с паметта, главоболие и болезненост на мускули Използва се в продукти за коса, като балсам или за придаване на блясък.  Ако се появи раздразване, спрете приложението.  Не използвайте неразредено масло направо върху кожата. Вдишвайте го внимателно, ако имате астма или бронхит. Не го използвайте при епилепсия.
Сандалово дърво – Антидепресант, антисептик, експекторант, афродизиак. Действа овлажняващо на кожата. Подходящо при бронхит и нервност, упокоява и ума, и тялото. Използва се в козметиката.
Тамян – Противовъзпалително, антисептично, успокоително, откашлящо действие. Подпомага възстановяването на клетките. Добро за чистене и освежаване на дома. Помага при бронхит.
Хвойна – Антисептик, премахва токсините, диуретик, прочиства организма. Помага на тялото да се освободи от токсини и паразити, намалява спазмите, дава подобрение при артрит и целулит. Не го използвайте по време на бременност или ако имате остро бъбречно заболяване.
Чаено дърво – Мощно противовъзпалително, антисептично, противовирусно. откашлящо, противогъбично и противопаразитно средство. Подходящо при гъбички на ходилото, запушване на бронхите, пърхот, ужилване от насекоми, глисти и инфекции.
Свободни и щастливи с ТЕС
ТЕС – Техника за емоционална свобода

ТЕС е разновидност на енергийната психология и работи чрез потупване (tapping) на определени акупунктурни точки по тялото, комбинирано с вербализирането на конкретна трудност, с която човек би искал да работи и да внесе положителна промяна.
С какво ТЕС е уникален и какви са ползите от практикуването?
ТЕХНИКИТЕ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА СВОБОДА (EFT®), са най-известният метод от иновативно направление в психологията, наречено енергийна психология. Те свързват и комбинират достиженията на когнитивните (аналитичните) терапии от западната научна практика с древното източно знание за тялото и фината жизнена енергия, които протича в него.
Този удивителен метод събрал в едно древните традиции и познание със съвременните най-добри научни открития и практики е подкрепен от клиничен опит с милиони клиенти от цял свят и множество научни изследвания.
Създателят на Техниките за Емоционална свобода, Гари Крейг, твърди: Причината за всички отрицателни емоции, е разстройството в енергийната система на тялото.
В тялото ви постоянно тече енергия по т.нар енергийни меридиани (главни и второстепенни). По тях може да заседнат непреработени емоции, болки и травми, които водят до дисбаланс в цялата ви система. Както може да има запушен кръвоносен съд, така може да има и запушен енергиен меридиан. По тези меридиани има точки, които могат да бъдат стимулирани за изцеление и баланс на всички нива (физическо, емоционално, психично, ментално). В древната китайска медицина от хиляди години тези точки се стимулират чрез убождане с игли. Е, има и много по-ефективен и безболезнен начин – потупване с пръсти по точки по тялото с метода ТЕС.
Хората често се затрудняват с позволението и с приемането на т.нар. негативни емоции. А това неприемане прави така, че тези емоции засядат във вашето тяло и започват да управляват мисленето и поведението ви. И така вие се лишавате от вашето истинско Аз. Живеете през призмата на миналото и неговата болка. А вие бихте могли да промените ТОЛКОВА много и за кратко време като просто използвате ТЕС!
С ТЕС животът става по-лек, свободен и безпричинно щастлив.
Хората практикуващи ТЕС редовно преживяват чудеса! Неочаквана среща с любовта на живота им, внезапно повишение или бонус, нова работа, обрат на 180 градуса в отдавна зациклила ситуация и какво ли още не. Има и позитивни „странични“ ефекти – вие сте отработили конкретна тема, и заедно с нея са се отработили и други теми. Великолепно, нали?
Този метод разчита не само на осъзнаване, а и на дълбока промяна на вътрешни състояния на тялото и емоциите – от близкото и далечно минало. Техниките и процедурите на енергийната психология могат да доведат до забележително бързи промени в това как се чувстват хората, как гледат на себе си и на живота и как си взаимодействат със света. Великолепно, нали?
chin_5
Когато Дъхът скита, умът е нестабилен…или защо е полезна Пранаяма практиката!

Пранаяма е част от йога, която ни учи на изкуството да разширим дъха си по много различни начини, да променим дълбочината, скоростта и начина на дишането си.

Пранаяма е санскритска дума, която буквално се превежда като „удължаване на прана или дишането“. „Прана“ означава жизнена сила или жизнената енергия, която прониква в тялото ни. Физическата проява на „прана“ е дъха, Прана е връзката между ума и съзнанието.

Дишането е от съществено значение за нашето оцеляване като това е единственият начин, по който може да се изпраща кислород навътре в тялото ни и в нашите органи. Ние можем да живеем в продължение на месеци, без да консумираме храна и дни без вода, но не можем да оцелеем и само за няколко минути, без да дишаме.

Ползи от практикуване на Пранаяма:

* Помага за облекчаване на стрес, безпокойство и напрежение.
* Стабилизира кръвното налягане.
* Подобрява се работата на храносмилателната ни система.
* Повишава нивата на жизненост и енергия.
* Осигурява лекота на тялото и води до мускулна релаксация.
* Намаляват се признаците на оксидативен стрес в организма.
* Пранаяма носи тишина и спокойствие на ума, повишава концентрацията.
* Редовната пранаяма практика удължава живота.

F-OM
 Йога поддържа тялото гъвкаво, укрепва мускулите, разтваря напрежението във вътрешните органи и активира нашата жизнена енергия!

 

Ето някои съвети от нас за пълноценна йога практика:
ॐ Очакваме ви поне 10 минути по-рано преди започването на часа, за да се регистрирате, преоблечете и заемете своето място в залата.

ॐ Ако имате здравословен проблем или сте бременна, не пропускайте да го споделите с нас преди йога практиката.

ॐ Практикувайте на празен стомах. Тежка храна не е препоръчителна поне 2 – 3 часа преди йога практика.

ॐ Избягвайте приема на вода по време на практика – това активира храносмилателната ви система, охлажда тялото и пречи на очистителните процеси, които протичат по време на практиката.

ॐ Ако се потите обилно – това е признак, че очистителните процеси протичат пълноценно. Добре е за такива случаи да носите със себе си хавлиена кърпа.

ॐ Не се притеснявайте ако изпитвате затруднения в позите. Не се сравнявайте с инструктора, или с останалите в групата, това няма да подобри вашата практика! Насочете мислите върху тялото си и как се чувствате в момента.

ॐ По възможност не пропускайте релаксацията в края на йога практиката. Дайте възможност на мускулите да се отпуснат напълно, да се увеличи притока на кислород към мозъка, на ума и тялото да абсорбират ползите от практиката.

ॐ Носенето и използването на мобилен телефон в залата ще наруши вашата лична практика, както и на всички останали в групата. Освен това ще затрудни работата на йога инструктора. Оставете това време само за себе си.

ॐ Практикувайте с удобни дрехи, които не ограничават вашите движения.

Namaste

energy-healing
Научни изследвания за Рейки – енергийно лечение
* В Института по онкология в Едмънтън, Канада, било проведено изследване върху 20 души с хронични болки, на които били проведени Рейки сеанси. След известно време болките на пациентите значително намалели.
 
* В един онкологичен център в Квебек, Канада, 20 души с рак в последен стадий получили три сеанса с лечебно докосване. В резултат болките им намалели, както и гаденето, депресията, тревожността и задухът; станали по-жизнени, имали апетит, върнали си усещането за покой и вътрешен мир.
 
* Едно изследване, проведено в Университета на Южен Мейн (САЩ) потвърждава клиничните резултати от ефективността на енергийното лечение.
 
* Учените от Научния център за здравето към Тексаския университет решили да направят биологични изследвания на хора, получили лечение с Рейки. Те установили, че след 30-минутен сеанс се наблюдавало значително понижение на кръвното налягане, повишаване на телесната температура и намаляване на мускулното напрежение (установено чрез електромиография). В допълнение изследваните лица отбелязали значително облекчение на тревожността.
Възможно е посочените лечебни ефекти да са предизвикани от човешкото докосване. За да проверят тази теория, учените от Бирмингамския център по изгаряния към Университета на Алабама, разделили 99 пациенти с изгаряния на две групи: първата получавала ежедневни сеанси с Рейки, в продължение на 5 дни. На другата група били провеждани подобни сеанси за същото време, но от човек без необходимата подготовка, който се представял за специалист по Рейки.
Първата група, лекувана от истински специалист, показала статистически значими резултати :болките и тревожността на пациентите намалели значително в сравнение с контролната група. Нещо повече, при получилите истинско лечебно докосване, забележимо спаднало нивото на лимфоцитите в кръвта, доказвайки реалната ефективност на енергийното лечение.
shutterstock_133707023
За! Портокаловото етерично масло…
Портокаловото етерично масло произхожда от “щастливото” семейство на цитрусите. Общи характеристики на тези етерични масла са освежаваща миризма и ободряващ ефект, осигуряват ни чувство за благосъстояние. Те имат антисептични, антидепресанти и спазмолитични свойства. Полезни са за лечение на стомашно – чревни проблеми и такива с кръвообръщението. В домакинството се използват обикновено за почистване, дезодориране и готвене.
Портокалът се е използвал като лекарство първоначално в Китай, а след това и в Индия. Тъй като е бил изключително рядък и скъп, той навлиза в Европа едва в края на 17-ти век.
Етеричното масло на портокала се съдържа в малки „джобчета“ във външната част на кората, които са видими и с невъоръжено око. Етеричното масло се извлича чрез студеното й пресоване. За да се добият приблизително 500 мл. етерично масло са необходими около 1000 портокали.
Портокаловото етерично масло се използва като тоник за успокояване на нервите, за отпускане и регенериране на организма. Портокаловото масло има мощни анти-микробни свойства, които унищожават патогенните бактерии, вируси и гъбички. То също така съдържа концентрирани цитрусови биофлавоноиди, които подобряват наличността на кислород в тъканите и подобрява циркулацията им.
Портокаловото масло е с високо съдържание на витамин С и витамин А.
Можете да използвате етерично масло от портокали:
* за ароматизиране на детската стая! Децата обичат аромата на портокали!
* прибавете масло от портокал във вашето базово масло, душ гел или лосион и масажирайте тялото си. Портокаловото масло помага в борбата с целулита, регенерира и омекотява епидермиса, подобрява кръвообращението.
Пртокаловото масло има антиспастичен ефект, успокоява нервно напрежение, може да се използва като диуретик, за сваляне на висока температура, може да се използва като сърдечен тоник и за дългосрочна терапия против безсъние.
Ние го смесихме с канела, за да ви предложим Коледно – портокалово – канелена СПА терапия!
Ако желаете да въведете етеричното масло от портокал в ежедневието си, нашата специалистка по ароматерапия – Габриела Дончева може да ви даде точната рецепта!
Намасте!
Йога център Баланс
DSC_1814
                               Тай масажът – Една древна система

Тайландският масаж обръща значително влияние от древните аюрведа традиции на Индия на медицинската практика. Аюрведическата медицина, също холистична форма на изцеление, играе съществена роля в практиката на индуизма и будизма. Монаси и подобни практици на изцеление, предавали аюрведа техники в Тайланд преди около 2500 години, като по този начин се поставя началото на прекрасен феномен, който е тайландския масаж.

За разлика от западните стилове масаж, тайландската версия се фокусира върху кръвообращението и натиска на точките, насърчаване на вътрешното здраве, както и мускулна гъвкавост. Лечението често започва с краката и постепенно се придвижва нагоре към главата.

Комбинирането на практикуващия подпомага Йога стречинг упражнения, гранична точка терапия и дълбоко енергийна тъканна работа.
Тази модалност подобрява свободните и естествени движения на тялото, освобождаването на меридианите от енергия и спомага за кръвта и лимфния поток, като по този начин се увеличава гъвкавостта и обхвата на движение.

Комбинацията от твърди и нежни масажни движения ритмично, вливащи се , отпускат ума, успокояват мускулите и облекчават тревожността.

Набляга се на тези точки, които освобождават енергийните блокажи в тялото,
възстановяват естествения енергиен поток на тялото и лекуват механизмите.

 

shutterstock_138254228
Ароматерапия
Повече от 6000 години човечеството познава чудесното въздействие на натуралните етерични масла с техните лечебни и очистващи свойства и неповторими аромати. Днес изкуството на ароматерапията е разпространено по цял свят. Като се обръщаме към древната мъдрост и откриваме отново за себе си благоприятното въздействие на етеричните масла, ние се стремим да достигнем загубеното в съвременния живот равновесие.
Всички искаме да живеем спокойно и в пълна хармония със света около нас. Все по-често използваме етерични масла, но много е важно те да са 100% натурални и с високо качество. Техните ухания не само са много приятни и трайни, но и имат способността да влияят върху емоционалното ни състояние – успокояващо, разведряващо, подобряващо настроението.
Терапевтичното въздействие на ароматите се изразява не само в емоционалния ефект. Вдишвайки ги през устата и носа, молекули на етеричните масла достигат до мозъка на човека и така въздействат върху целия организъм. Нанесени върху кожата, етеричните масла помагат за възстановяването и овлажняването й. Ето защо ароматерапията е комплексен метод за въздействие върху цялото тяло, а не само едно приятно ухание. Тя има широко приложение както при възрастни, така и при деца и кърмачета, но при стриктно спазване на необходимите правила и точна диагностика според възрастта. Ароматерапията може да се превърне в основен и успешен метод за лечение и профилактика на детските заболявания.
Методите на прилагане са няколко: вана, масаж, инхалация при кашлица и простудни заболявания, компрес, аромамедалион, аромалампа.
Myotherapy
Как работи Боуен техниката


Движенията и процедурите Боуен могат да пренастроят тялото да се самолекува чрез активиране на съответните механизми посредством нервната, ендокринната и други системи в човешкия организъм. Движенията се правят в основата, мястото на захващане или тялото на мускулите. Там се намират рецепторите, които информират нервната система за степента на напрежение, удължаване или разтягане на мускулно-жилната тъкан. Тези рецептори се стимулират при “провокативната” и “претъркалящата” част от движението Боуен. Вследствие на това се променя дразненето, възприемано от нервната система.
Всички движения, правени около ставата, директно влияят на ставната капсула. Тук отново нервната система получава стумул, за да се нормализира ставната функция.

Боуен се прави на нивото на повърхностната тъкан, която обгръща всички части на тялото и се нарича фасция. Тя играе важна роля в мускулната координация, правилната стойка, общата структурна и функционална цялост. Всички те се влияят негативно, когато фасцията се втвърди, усуква, дехидратира. Боуен спомага за взаимодействието между фасцията и нерва и по този начин се мобилизират мускулът и сухожилието.

Боуен движението възбужда рефлекси. Те предизвикват реакции във вътрешните органи, посредством стимулация на кожата, мускулите и нервите.

Много движения провокират акупунктурни точки и пресичат два или три меридиана едновременно. При Боуен терапията се получават бързи промени в акупунктурния пулс и тялото се връща в баланс.

Някои процедури активират дрениране в лимфната система, като по този начин стимулират имунната система. Често при Боуен се инициира детоксикация. Така се подобрява възможността на тялото да функционира на клетъчно ниво.

bottles
Етеричните масла – една фина вселена от аромати и лековита сила

Когато баба е закичвала китка здравец или мушкато на ухото си  едва ли се е замисляла за етеричните масла в растенията. Освен естетическият елемент от красотата на цветето, ароматите на растенията носят наслада за сетивата, предпазват от насекоми и доставят едно фино усещане за контакт с природата. На подсъзнателно ниво сме привлечени или отхвърляме някой аромат и това е информация, която не трябва да подминаваме. Етеричните масла в растенията и цветята, билките и тревите се извличат  чрез процес, който се нарича дестилация. Фините пари, които се отделят от растенията се втечняват и тези ароматни масла използваме при ароматерапията.

Kакво влияе на качеството на маслата? Това е комплексен въпрос, който включва  един дълъг списък с условия: от посаждането на суровината в определени региони, през транспортирането й, както и начина на извличане, съхранение и обработка на растенията.

Повечето хора мислят, че ароматите на маслата въздействат само чрез обонянието, но всъщност тяхната мощ е по-скоро другаде. Етеричните масла са мулекули извлечени от растенията, на които жизнената сила не е отнета, т.е. те имат енергия, която ние можем да използваме. В капките вещество е запазена жива сила. Качеството на маслата се различават  по скоростта на извличане, както и по чистотата на суровината ( запрашеност, тежки метали в растенията и други фактори от околната среда). При бавното добиване на маслото в него не се отделят тежките дразнещи  вещества,  наречени танини, които могат да предизвикат дразнение, горчивина и тежък страничен аромат на маслото.

Можем да ползваме етеричните масла в ежедневието си по няколко начина:

Чрез арома лампи в които сме поставили капки от тях заедно с известно количество вода. Така аромата им се разнася в помещението и чрез въздуха, който вдишваме попадат в организма ни през дихателната система.Така влияят на настроението ни и въздействат лечебно и профилактично върху нас.

Чрез арома медальони – накапваме върху медальона и носим през деня. Предпазваме се от вируси през есенно-зимния период.

Чрез добавянето им в базисни масла за масажиране – така през кожата отново внасяме тези полезни вещества в организма и му въздействаме.

Чрез добавянето им в козметични кремове – така ги обогатяваме.

Чрез инхалации – изключителен полезен и бърз метод за справяне с болестни състояния, като ангини и бронхити.

Ето и  въздействието на някои етерични масла:

Масло Чаено дърво –  изключителен антивирусен, противобактериален и противо – гъбичен ефект! Използва се при кожни раздразнения, екземи, гъбични инфекции…Този остър, дори неприятен за някои хора аромат, кара вирусите да се мръщят и бягат. Създадената от чаеното дърво среда е неприемлива за всякакви вируси и бактерии.

Масло Нероли – Хармонизира природните енергии. Успокоява, премахва стреса, намалява депресията, страха, емоционалната напрегнатост при жените, свързана с предменструалният синдром и климакса, спомага за нормализацията на съня, повишава настроението.

Етерично масло Лавандула – универсално масло, притежаващо силно антисептично, успокояващо и регенериращо действие.

Етерично масло Бяла мащерка – фундаментално масло, един от най-мощните антисептици. Стимулира имунитета.

Етерично масло евкалипт – Ярко изразените фитонцидни свойства на това масло позволяват използването му в качеството на антисептично, противовъзпалително и тонизиращо средство.

Етерично масло от кори на лимон – Благодарение на уникалните си свойства е най-популярното масло. Притежава общостимулиращо действие. Укрепва организма и спомага за отделянето на плаки и токсини.

Етерично масло мента – притежава освежаващи, антисептични и анестезиращи свойства, а така също противовирусно и антибактериално действие. Освежава дъха. Миризмата на мента намалява апетита. Превъзходно ободрява, стимулира съзнанието и повишава концентрацията на вниманието, сваля нервното напрежение.

Етерично масло от кори на портокал – Прекрасен антидепресант с изразено антисептично, спазмолитично и тонизиращо действие. Премахва стреса и чувството за безпокойство, нормализира съня, подобрява настроението и жизненият тонус, възстановява силите, повишава концентрацията.

Етерично масло  Розмарин – Маслото помага още при главоболие, мигрена, невралгия, умствена умора и нервно изтощение. Антисептичното действие на маслото от розмарин е особено полезно при чревни инфекции, диария, диспепсия, метеоризъм, чернодробни нарушения и облекчава болки свързани с ревматизъм, мускулни болки и подагра. Помага още при аросклероза, сърцебиене, лоша циркулация и разширени вени.

Етерично масло сладък френски босилек – повишава тонуса и настроението, помага за премахване на умора, тревога, депресия, силно природно антибактериално и антисептично средство.

Етеричните масла са една добра алтернатива при лечение и профилактика и със сигурност няма да ни навредят с приятната си ароматна сила!

food_stock1
Йога хранене и вегетарианство

Въпрос, който вълнува особено много поели по пътя на йога, е дали трябва на всяка цена да станат вегетарианци. Важно е да се уточни, йога препоръчва, но не изисква човек да премине към вегетарианство. И все пак, хората, които са приели йога като неразделна част от живота си, обикновено възприемат вегетарианското хранене.

Къде е истината? Трябва ли да изключим месото от менюто си, ако искаме да се развиваме според философията на йога? Може би е добре да започнем с въпроса: Защо консумираме месо?

Необходимо ли ни е да ядем месо?

Храната е основният градивен елемент за физическото ни оцеляване, но също и най-силната ни привързаност. От малкото дете, нежно убеждавано от майка си да се храни с най-полезните за него неща, до изисканите разговори след вечеря, храната е по-дискутирана тема от секса, религията и политиката. Много хора се чувстват така, сякаш целият им живот е поставен на изпитание, ако някой им откаже (по философски причини) да изяде определена храна в дома им. Това е още по-очевидно, когато става въпрос за месоядството.

Аргументите срещу месоядството са много. Замислете се например, че една крава трябва да изяде около 10 кг протеини, за да произведе само 0,5 кг протеини, подходящи за консумация от човека. Загубите за животновъдството в световен мащаб са огромни, тъй като в развитите страни днес за храна на селскостопанските животни се използват най-качествените източници. Така те се изхранват с милиони тонове протеини, които биха могли да отидат директно за храна на хората. От една и съща територия, засята със зърнени храни, може да се получат пет пъти повече протеини, отколкото от същата територия, използвана за производство на месо. Съотношението при бобовите култури и листните зеленчуци е още по-голямо в полза на растенията.

Месото е основен източник на токсини в менюто ни и всяка домакиня може да потвърди, че е доста скъпа част от него. Не е ли тогава консумацията му абсурдна на фона на зловещото лице на глада в развиващите се страни и масовото разпространение на болести като рак и сърдечносъдови заболявания (заболявания, тясно свързани с консумацията на месо) – в развитие.

Въпреки, че някои препарати за растителна защита бяха забранени със закон в много страни, тези пестициди са били употребявани толкова дълго време, че концентрацията им в почвата и водата е все още много висока. Тези химикали се натрупват в животинската и рибната мазнина и се разграждат изключително трудно. Веднъж постъпили в човешкия организъм, те се натрупват в мастните клетки на мускулите и органите и елиминирането им може да отнеме от 7 до 14 години. Вярно е, че химикалите се срещат и в растенията, но там концентрацията им не е толкова висока. Освен метаболитните отрови и отпадъци, произведени от самите животни (вследствие от отглеждането им в изкуствена среда), месото съдържа и други замърсители – арсен, живак, олово, кадмий, калай, синтетични хормони, антибиотици…

След всичко казано дотук, следва консумацията на месо да намалява, но случаят не е такъв. Тези, които настояват, че тази консумация е необходима, са подведени от склонността на учените да наричат месото „първокласен протеин“, а растителният протеин – второкласен. Нашият организъм се нуждае от 22 аминокиселини, които да поддържат запасите ни от протеини. От тях само 8 не могат да се синтетизират от човешкото тяло. За добър метаболизъм всички тези 8 (т.нар. есенциали, или незаменими, аминокиселини, трябва да са налични в правилни пропорции. Месото, рибата и млечните продукти са наречени „първокласни протеини“ само защото съдържат всичките 8 незаменими аминокиселини. Разпространено е и мнението, че те съдържат в най-голямо количество и най-качествени протеини. Когато сравним двата вида протеини обаче, разбираме, че подобно схващане не е правилно. Качеството се определя според биологичната стойност на протеина (пропорция на смилаемия и използвания от тялото протеин), а по този показател месото заема най-висок показател заедно с млякото и яйцата. Протеините в някои растения обаче също достигат високи стойности, например при соята и пълнозърнестия ориз. Следователно, можем да разчитаме на месото и млякото, за да си набавим необходимите незаменими аминокиселини, а също и да консумираме разнообразни, богати на протеини растителни храни.

Протеините обаче не са всичко. Много хора посочват месото като богат източник на витамини и минерали. Много изследвания в САЩ и Великобритания обаче показват, че основният източник на витамини и минерали са растенията. Варивата, зелените листни зеленчуци и пълнозърнестите продукти също са първични и богати източници на всички витамини, на калций, желязо, фосфор, калий и магнезий. Всъщност, за последните 3 елемента тези растения дори превъзхождат месото. Широко известно е и мнението, че месото е източник на В12. Този витамин обаче се среща и в соята, киселото мляко, ядките и някои билки.

Така става ясно, че митът за превъзходството на месото като източник на хранителни вещества и необходимостта от него наистина е… мит!

AYURVEDA  YOGA333
Йога и хранене

Йога препоръчва млечно-вегетарианска диета за здраво тяло, а също и поради нравствени и духовни причини. Тази диета е съществена част от йога и сама по себе си е дисциплина за тялото и ума и е в синхрон с духовния принцип за ненасилие (ахимса).

Във философията на йога умът се състои от най-фината част или есенцията на храната. Ако храната, която приемаме, е чиста, то тогава умът има материал за развитието на силен и проницателен интелект и добра памет. Йогийската диета носи вътрешен мир на тялото и ума и подпомага духовния прогрес.

Всичко в природата, включително и нашата диета, се състои от 3 качества, или гуни: сатва (чистота, спокойствие), раджас (движение, динамика) и тамас (инертност, застой). По отношение на храната: сатвичната е чистата, прясна храна, раджастичната е възбуждащата, а тамастичната е старата, гниеща храна. Умственият модел на човек може да се определи и според храната, която предпочита да яде.

Йогите вярват не само че човек е това, с което се храни, а и също, че човек избира тази храна, която отразява неговото собствено ниво на умствена и духовна чистота.

Ocean-Waves
Уджай пранаяма

Уджай пранаяма, наричан също „победоносното дихание“, предвижда силата, необходима за овладяване на всяка асана.

Ние дишаме по цял ден, всеки ден, но понякога дори не забелязваме процеса. Един от най-големите дарове, които получаваме от нашата йога практика е осъзнаването на нашият дъх.

Уджай е древна йогийска дихателна техника, която помага успокояването на ума и тялото. Има балансиращ ефект върху цялата сърдечносъдова система и премахва чувствата на раздразнение и неудовлетвореност.

Ключът към уджай дишането е релаксация, действието му естествено удължава дишането. Абсорбираната прана (енергия) може да се използва, за да се улесни движението на тялото.

Уджай пранаяма е също много ценна техника от физиологична гледна точка. Дишането през носа овлажнява вдишания въздух, калява го и премахва частиците прах. Използването на уджай пранаяма ви позволява да дишате чист въздух.

Прости стъпки, как да научите метода на дишане :

Седнете с изправен гръбнак и затворете очи. Вдишайте бавно през носа и издишайте през устата. Когато издишвате се опитайте да създадете леко свиване в задната част на гърлото и да възпроизведете звука „ХХХХХAAAA“. След това дръжте устата си затворена, докато издишвате, генерирайки  един и същи звук, както и преди, но този път със затворена уста. Позицията на гърлото  остава непроменена и естествена. Уверете се, че звукът идва от гърлото ви, а не от носа.