Древният мъдрец Патанджали е казал: „ Асана е стабилен, без напрежение и приятен начин на седене.”

Асаните са бавни и умерени движения, съчетани с правилно дишане и отпускане. Практикуването им има общо благотворно влияние върху организма, а ако се свържат с йогийско дишане – Пранаяма, влиянието им е още по голямо.

Много важно е да се знае, че асаните се изпълняват на празен стомах – средно най-малко 3 часа след хранене.

Най- полезна е практиката сутрин между 4 и 6 ч.

Овладявайте асаните постепенно, изградете свой ритъм и дишайте само през носа!

АСАНИ

ВИПАРИТА КАРАНИ

( Полусвещ )

На санскрит Випарита означава обърнат, а Карани – ефект.

Легнете по гръб. Повдигнете бавно краката нагоре под прав ъгъл. С помощта на ръцете повдигнете таза така, че трупът да е наклонен около 45 градуса спрямо опората. Лактите са на пода, дланите подпират тялото, а главата, раменете и по голямата част от гърба лежат на пода. Отпуснете тялото в позата, не задържайте дишането. Випарита Карани има много добър ефект при разширени вени, предотвратява хрема и възпаление на сливиците. Позата е особено подходяща за жени, тъй като оросява с кръв кожата и мускулите на лицето, подмладява и премахва бръчките.

САРВАНГАСАНА

( Свещ )

В йога Сарвангасана е позната под името „ Цар на асаните”.
Легнете по гръб с ръце покрай тялото и длани върху пода. Повдигнете бавно краката, без да ги сгъвате. Когато краката стигнат до 90 градуса повдигнете тялото по същия начин както при Випарита Карани. Продължете, докато трупът и краката застанат в права линия. Брадата трябва да притиска силно гърдите.

Запазете позата без напрежение, колкото ви е удобно.
Начинаещите трябва да останат в позата няколко секунди, като постепенно удължават времето на заддържане.

Излизането става с обратни на заемането на позата движения. Наведете краката под ъгъл от 45 градуса над главата и сложете ръцете с длани надолу на пода зад гърба. Главата не се отлепя от земята. Бавно разгънете тялото, като се опитате да усетите всеки гръбначен прешлен. Релаксирайте в Шавасана.

Сарвангасана действа благоприятно в три основни направления:
– улеснява венозното кръвообращение (крака, корем );
– подобрява оросяването на мозъка;
– влияе благотворно върху функцията на жлезите с вътрешна секреция ( предимно на щитовидната и тимусната жлеза ).

Гръбначният стълб се кръвоснабдява обилно, което го поддържа гъвкав и еластичен. Позата подпомага дълбокото коремно дишане, а сърцето е подложено на лек масаж. Позата премахва леността на ума, подпомага лекуването на безсъние и депресия.

МАТСИАСАНА

( Риба )

 

Риба е противопоза на ВИПАРИТА КАРАНИ и САРВАНГАСАНА. Необходимо е действието на тези две пози да бъде уравновесено и затова непосредствено след тях идва Риба.
Легнете по гръб, ръцете са изпънати покрай тялото, дланите са отстрани на бедрата. Повдигнете гърдите напред и нагоре, като наведете главата назад и едновременно огънете гръбначния стълб така, че да се получи дъга.

В крайно положение тялото се опира в пода с темето.
Риба оказва благоприятно действие главно върху гръдния кош, гръбначния стълб и корема. Позата естествено масажира раменете и врата, увеличава капацитета на белите дробове, тонизира хипофизата и епифизата. Матсиасана регулира настоенията, чувствата и стреса.

видове йога
мудри
асани
ползите от йога