ВИДОВЕ Е ЙОГА

Хатха йога

пътеката на вътрешната сила

Този вид йога лежи в основата на останалите, защото е най-доброто средство за физическо пречистване и заздравяване. Всяка трансформация на човешката личност към преодоляване на ограниченията и цялостно осъзнаване, преминава през Яма, Нияма, Асана и Пранаяма-съставните компоненти на Хатха йога.

 

Раджа йога

царската пътека

Синоним на класическата йога формулирана от мъдреца Патанджали в „Йога сутра“ преди повече от 2 хиляди години. Като неразривна връзка с Хатха йога , Раджа йога продължава усъвършенстването на човешкия ум, така че да се постигне не само спокойствие и яснота на ментално ниво, но и еволюционен скок към духовни промени. Често пътя на Раджа йога се нарича Самияма-отдръпване на сетивата, концентрация, медитация и постигане на освобождение.

 

Джнана йога

пътеката на мъдростта

Умовете, склонни към развиване на мъдрост, могат да се насочат към тази пътека,разкриваща пътя към самоопознаването,въздигането над индивидуалния аз и единението. Задавайки си въпроса „Кой съм аз?“ Джнана йога повежда към мъдростта, към прякото разбиране на реалността.

 

Карма йога

пътеката на несебичното действие

Карма йога обединява мъдростта с действието, учи последователите си към следване на дълга им, с отдаденост и без очакване на резултати, към работа заради самата работа, без егоистични подбуди, без очакване на благодарност, без привързаности.

 

Бхакти йога

пътеката на любящата отдаденост

Това е почит и преданост в духовния живот, поклонничество, изразяване и усещане на обич към Върховното. Използвайки различни методи този вид йога води учениците си към духовни постижения, смирение и любов.

 

Мантра йога

пътеката на свещенния звук

Разглеждайки способността на звука да променя съзнанието, тази пътека утвърждава мантруването като мощно средство за съсредоточаване на ума, успокояване на сетивата и емоционално прочистване.

видове йога
мудри
асани
ползите от йога